Из „Финото тяло. Енциклопедия на енергийната анатомия“

Из „Финото тяло. Енциклопедия на енергийната анатомия“

Книгата на Синди Дейл „Финото тяло. Енциклопедия на енергийната анатомия“ е първият и засега единствен справочник по енергийна анатомия, който подкрепя интегративния подход към човешкото здраве. Като обхват и подход този труд представлява подробна, задълбочена и изчерпателна енциклопедия на финоенергийната анатомия, на енергийните структури в основата на физическата реалност и на физическите ни тела, събрала на едно място древни познания, традиции и методи, както и съвременни теории като квантовата физика. Тя ви запознава и с финоенергийните инструменти и техники: енергийните методи за осъществяване на промяна. Целта ѝ е да подпомогне енергийните трансформации – онези, които предизвикват промяна в протичането на енергията, за да се постигне истинско изцеление.

Книгата разглежда •принципите на енергийно базираната терапия от световните лечебни традиции, включително аюрведа, цигун, рейки, кабала и други от различни краища на света • науката за фината анатомия – древните модели и най-новите изследвания на невидимите полета, които определят физическото състояние на човека • истинска интегративна грижа – как съчетаването на източните енергийни методи със западните научни постижения дава оптимални резултати • меридианите, полетата и чакрите – подробна информация и диаграми за ролята на тези енергийни структури за цялостното здраве • ролята на намерението при лечението – как вярванията на лечителя, пациента и всички участници в процеса влияят върху резултата от лечението.

За да добиете представа за всеобхватността на тази уникална енергийна енциклопедия, вижте по-долу съдържанието ѝ.

***

Из ВЪВЕДЕНИЕ

Как всеотдайният здравен специалист се превръща в истински лечител? Как пациентът да бъде информиран максимално – и съответно да получи оптимално лечение? За целта не е достатъчно да следваме отъпканите пътеки, към които ни насочва медицинското образование. Стига ни да погледнем статистиката за нарастващата заболеваемост от рак, сърдечни болести, психични разстройства и свързани със стреса оплаквания, за да си дадем сметка, че лечението трябва да разшири диапазона си. Добре отъпканата пътека на западната алопатична медицина, която разчита на количествени данни за болестта и на лечения, резултатите от които се виждат в лабораторията – осланяща се по същество на леснопроверими неща – не ни предоставя всичките необходими отговори.

За да постигнем изключителни резултати, трябва да обмислим и да работим с не така очевидни неща – с неща, които не могат да бъдат видени. Налага се да навлезем в сложния свят на фините енергии.

Настоящата книга е за всеки, който иска да участва в здравеопазването по позитивен начин. Тази група включва всички ни, тъй като в някакъв момент от живота си всеки от нас участва в лечението – лично или професионално. Основната цел е да помогнем на здравните специалисти, които желаят да се превърнат от добри медици в изключителни лечители. Също толкова важна обаче е нуждата на съвременния потребител – човека, поразен или засегнат от болестта, от липсата на комфорт в тялото, ума или душата.

Истината е, че всички трябва да осмислим информацията в книгата, тъй като тя е за нашата същност и за реалността отвъд очевидното; за онова, от което е изграден материалният свят.

Книгата представлява енциклопедия на финоенергийната анатомия, на енергийните структури в основата на физическата реалност и на физическите ни тела. Тя ще ви запознае и с финоенергийните инструменти и техники: енергийните методи за осъществяване на промяна. Целта ѝ е да подпомогне енергийните трансформации – онези, които предизвикват промяна в протичането на енергията, за да се постигне истинско изцеление.

По същество всяка медицина е енергийна, тъй като светът е изграден от енергия. И е важно да помним, че всички известни и видими медицински феномени някога са били неуловими или неизмерими. Някога рентгеновите лъчи, бактериите и дори биохимичните въздействия на аспирина са били невидими. Много от фините енергии, с които ще се срещнете в настоящата книга, са измерени съвсем наскоро и с основание можем да очакваме, че това ще се случи и с много от тези, които все още не са измерени.

Междувременно не бива да позволяваме липсата на научни доказателства да пречи на работата ни с фините системи; липсата на доказателства не е намалила ефективността на разработените през вековете практики, използващи фината енергия.

За да спасят живота на пациента, да успокоят тревожния човек и да върнат усмивката на детското лице, днешните лечители се нуждаят от нещо повече от конвенционални познания. Те трябва да се научат да виждат отвъд привидното, за да разкрият истинските причини за здравословните проблеми. Отговорите на свързаните с живота и смъртта въпроси се крият в невидимото и затова всички професионални лечители, независимо от предпочитанията си, трябва да се стремят да станат специалисти и в областта на фината енергия.

Какво представлява фината енергия? Физическата реалност е изградена от фини, или незабележими, енергии които създават и поддържат материята. Така нареченият реален свят – с неща, които можете да докоснете, помиришете, вкусите, чуете и видите – е изцяло изграден от тези енергии, които са недоловими за петте сетива. Всъщност цялата реалност е изградена от организираните и променящи се системи на фината енергия. За да подпомогнем най-ефективно изцелението – да окажем помощ на болния, да облекчим страданието и да донесем надежда там, където цари мрак – трябва да признаем съществуването на фините енергии, които пораждат дисбаланс и болест, и да работим с тях. И да въздействаме върху причината, а не само върху симптомите. Така разширяваме обсега на медицината и обхващаме всички сили, които участват в болестта и здравето.

Доскоро съвременната медицина се подразделяше на две основни категории: западна и източна. Западното здравеопазване, наричано също „алопатична медицина“, е механистично; западните здравни работници се стремят да премахнат симптомите с помощта на научно документирани методи. Трябва да уважаваме и да ценим този подход: къде щяхме да сме без антибиотиците и пейсмейкърите? Същевременно западната медицина е на сцената от сравнително кратко време. В продължение на хиляди години доминираща е била т.нар. „източна медицина“.

Тя се характеризира с холистична грижа и лекува човека като цяло – ум, тяло и душа – а не само симптомите. На запад описваме този подход с термини като „комплементарна“, или „алтернативна“, медицина. В другите части на света наричат източната медицина „традиционна“. Това е медицината, създадена от съответната култура.

Западният и източният метод изглеждаха диаметрално противоположни, а схизмата помежду им – непреодолима, докато лекуващите и лекуваните не забелязаха, че двата подхода взаимно се подсилват. Това откритие постави началото на нов лечебен процес, наричан „интегративна медицина“: бракът между Запада и Изтока. Западната, източната и интегративната медицина са все жизненоважни пътеки към изцелението. Но истински всеобхватното здравеопазване има и още един компонент, и това е енергийната медицина, и по-конкретно медицината на фината енергия. Опознавайки я, медиците достигат ново ниво на майсторство, защото всички болести са енергийни или свързани с потока на енергията. Следователно оптималният подход в здравеопазването включва и енергийните проблеми.

Всичко е изградено от енергия: молекулите, патогените, отпусканите по рецепта медикаменти и дори емоциите. Всяка клетка съдържа електричество, а тялото излъчва електромагнитно поле. Човекът представлява сложна енергийна система, съставена от стотици енергийни подсистеми. Болестта е резултат от енергийни дисбаланси, така че здравето може да бъде възстановено или породено чрез балансиране на енергиите.

Ние обаче не можем да видим всички енергии, които поддържат тялото здраво. Видимите енергии наричаме „физични“, или „измерими“. Невидимите за момента определяме като фини енергии. Фини не означава слаби. Всъщност науката започва да ни насочва към заключението, че невидимото – и за момента неизмеримо – в действителност ръководи измеримото и оформя физическата ни рамка.

Идеята за фините енергии не е нова, макар че самият термин е относително нов. Корените обаче са далеч назад в човешката история. Преди хиляди години предците ни са разработили системи за работа с тези енергии. После са продължили да кодифицират и да развиват тези системи и почиващите върху тях методи на лечение поради една много важна причина: системите са действали.

Въпреки че знанията за фините енергии са възниквали интуитивно, днес някои от най-вълнуващите изследвания в областта се провеждат в лаборатории, клиники, институти и университети по целия свят, където историята се среща със съвременната наука, за да се осигурят доказателства. Новаторските проучвания, които използват най-модерна техника, физиката и процесите, са създали нов вид мистици на неуловимите енергии: учените, които разбулват мистериите на енергийната система.

Затова всеки раздел на настоящата книга акцентира върху научните доказателства за съществуването на фините енергийни структури.

Книгата дава информация за множеството различни методи на лечение, почиващи върху фините системи. На пръв поглед някои от тези методи може да изглеждат немедицински. Какво общо имат цветът и звукът с лечението? Какво може да означават вкусът, скъпоценните камъни и числата за съвременния лечител? Отговорът е: много. Тези терапии са портали, модалности, които помагат на лекуващия да стигне до царството на фините енергии и да предизвика излекуване. И те могат да допълват стандартните методи на лечение.

Финото тяло, съд-ие 1.

Финото тяло, съд-ие 2.

Разбира се, всички професионални лечители – западни, източни и интегративни – трябва да спазват моралния кодекс и да служат по най-добрия начин. Но работещите с фините енергии трябва да обръщат внимание и на други неща, включително границите, етиката и интуицията – тема, която разглеждаме в Част І.

Част І включва и обяснения на термините, необходими за разбирането на фината анатомия и на традиционните и най-новите енергийни концепции. Въпреки че фината енергия и физическата енергия действат по различни начини и в съгласие с различни закони, те са взаимосвързани и лекуващият чрез фина енергия трябва да разбира добре и двете.

По същия начин разбирането на фината анатомия зависи от познаването на физическата анатомия, тема на Част ІІ. Тези уроци по анатомия може да ви напомнят за часовете по биология в гимназията, но тук ще акцентираме върху енергийните аспекти в телесните ни системи. Ще научите, че физическото тяло всъщност е продължение на фината енергийна система.

В останалата част от книгата ще изследваме фината енергийна анатомия, започвайки с трите основни фини енергийни структури: полета, канали и тела.

В Част III проучваме енергийните полета. Всяка клетка, орган и организъм – включително планетата ни – излъчва стотици полета. Тази част ни запознава и с концепцията за геопатичния стрес – прохождаща научна област, която посочва вредните въздействия на определени естествени и изкуствени полета върху благополучието ни.

Част IV се вглежда в каналите като системи на фината енергия. В нея разглеждаме обстойно науката за меридианите и различните експерименти, които наскоро потвърдиха и обясниха съществуването на тези фини структури.

Част V се спира на фини енергийни тела като чакрите, сефиротите на Кабала и редица други енергийни тела. Ще отделим най-голямо внимание на най-добре известната система от чакри – индуистката, но ще проучим и други системи от енергийни тела – от египетската и африканската до южноамериканската. Ще разгледаме и реката, или фините енергийни канали, които свързват чакрите една с друга и с тялото – надите. (Въпреки че надите съвсем оправдано могат да бъдат категоризирани като канали, те са така неразривно свързани със системата от чакри, че ще ги разглеждаме заедно.)

И накрая, в Част VI ще се спрем на някои от стотиците интегративни лечебни системи днес – онези, които използват поне две от трите основни фини енергийни структури (полетата, каналите и телата).

Много от тях, включително аюрведа и рейки, може да са ви познати, а други – не. В този раздел ще намерите и списък на използващите фината енергия практики, които не са включени в книгата.

Важно е да се осъзнае, че тези фини системи се споделят между хора и култури от хиляди години. Има много, много теории за меридианите, чакрите и енергийните полета – и различията са големи. Настоящата книга се стреми да предложи най-традиционното разбиране на енергийните структури, както и кратък обзор на останалите. Приканвам ви да направите собствено проучване и да развиете разбирането си за фините енергии и свързаните с тях лечебни традиции.

Информацията в книгата е събирана от множество източници: езотерични ръкописи, свещени текстове, общопризнати медицински авторитети, активно практикуващи, научни ръководства, изследователски лаборатории, правителствени агенции, асоциации и специализирани списания. Тя идва от дисциплини като квантовата физика, биоенергийната наука, свещената геометрия и книги, посветени на конкретни лечебни системи. Отбелязвала съм и прилежно съм цитирала източниците, за да можете да направите собствено проучване.

Може обаче да установите, че тази информация никога преди не е била цитирана в съвременна книга. Всъщност през вековете редица власти са забранявали тези изследвания, тъй като представят убедителни доказателства за енергийните системи, които разглеждаме; тази информация се е възприемала като застрашаваща установената медицинска практика в дадения период.

Как получих скритата информация? Писането на настоящата книга бе своеобразна Одисея. Хора изникваха от нищото, за да ми дадат данни или насоки. Особен и жизненоважен е приносът на д-р Стивън Рос от библиотеката на Световната изследователска фондация. Д-р Рос е събрал над 30 000 тома изследвания върху медицинските терапии и философии. Много от тях не са ставали достояние на широката публика до момента.

Колкото до използването на настоящата книга, моля да имате предвид, че събраната тук информация не може да замени задълбоченото проучване и обучение. Така например ще се запознаете с меридианите и различни свързани с тях терапии, но не и в достатъчна степен, за да можете да лекувате пациент. Целта на представения материал е да ви помогне да разберете меридианите и възможностите, които задълбоченото им изучаване би могло да осигури.

Книгата е структурирана така, че да не се налага да проучвате материала последователно – или дори да прочетете всичко. Можете да се съсредоточите върху отделен раздел или върху част от даден раздел.

Препоръчвам ви да използвате индекса, за да си дадете сметка за универсалността на определени теми. Всъщност сигурно ще откриете, че индексът е задължителен. За да разберете напълно дадена идея, добре е да я разглеждате в различни контексти и много концепции – от митохондриите до геометрията и спин теорията – които се появяват почти във всяка част. Тъй като може да решите да проучите само една или две теми, някои универсални идеи са представени накратко във всяка част.

Книгата е структурирана така, че да служи като отправна точка – ръководство, което вербално и визуално представя информация за фините енергийни системи. Въпреки че между двете корици има огромна информация, знанието за света на фината енергия е далеч по-необятно и тепърва ще се обогатява. Представеното тук може да ви ръководи при бъдещи изследвания и в проучването на най-добрия източник от всички: вас самите.

И накрая – трябва да се превърнете в най-висшия за себе си авторитет по въпросите на неуловимите енергии. Ще усещате и разпознавате информацията, важна за вас и за вашата практика, както и кои данни не са от значение за целите ви. Ще започнете да разпознавате и себе си – собствените си фини енергийни системи – на тези страници. Причината е, че всички споделяме общи енергийни системи. Споделяме даровете и способностите, които ни позволяват да черпим от финото – да работим с невидимото – за да помагаме на себе си и на другите. И споделяме мястото си във Вселената и човешкото си съществувание на тази планета. Всеки от нас може да допринесе за разрастващото се познание за лечението на финото тяло.

ОБЕДИНЯВАНЕ НА ЗАПАДА И ИЗТОКА

Много книги, посветени на енергийната анатомия, акцентират върху разликите между западната и източната медицина, като и за двете има редица названия. Както споменах по-горе, западната медицина е наричана също „алопатична“ и „традиционна“. Тя се опира в огромна степен на емпиричните научни концепции, стреми се да открие първопричината на проявените симптоми и ги облекчава с помощта на изпитани и проверими методи като предписване на лекарства, хирургични операции и апаратура.

Източната медицина често е наричана „алтернативна“, „комплементарна“ или „природна“. Подходът ѝ е холистичен – лечение на тялото, ума и душата, и фокусът е върху първопричините, а не симптомите. Поради това лечението може да е насочено към физическото изцеление, но да има и емоционална, ментална и духовна страна. Често поставят в тази категория и „енергийната“ медицина – едно от названията на работата с фината енергийна система.

Интегративната медицина съчетава западния и източния подход. За обединението на двете виждания е създаден нов термин – „нелокална медицина“ – и според него основата на физическата реалност не е във физическата Вселена, а по-скоро във фините нива и енергии, които протичат през всичко. Тази философия универсализира медицината – така и трябва, защото всички лечебни системи всъщност са енергийни по природа.

Истинско разделение между западната и източната мисъл няма и никога не е имало. В азиатската и индуистката култура (както и в десетки други по целия свят) мозъчни операции са се извършвали още преди поне 4000 години (4). Трепанацията – груб вариант на мозъчна операция, е съществувала преди почти 10 000 години в райони, днес смятани за посветени на източната медицина (5). Преди почти 3000 години египтяните, китайците и индианците от Централна Америка са използвали плесени като предшественик на съвременните антибиотици (6).

Всъщност западната медицина произлиза от шаманския анимизъм. Шаманите са „жреци-лечители“. Въпреки че прилагат подход, който днес свързваме със западната медицина, като предписването на билки и растения, те използват и духовни водачи и ритуали, за да пътуват през Космоса за целите на изцелението. Интегративните идеи на шаманизма са опора за съвременната медицина, психология, психиатрия, изследванията на съзнанието и дори теориите на квантовата физика.

Енергийната медицина и анатомия не „принадлежат“ нито на Запада, нито на Изтока. Това е невъзможно. Тъй като всичко е енергия, всяка медицина е енергийна. Единствената причина енергийната работа да бъде категоризирана като „източна“ е, че не сме ги сравнявали правилно.

Например западната анатомия разчита на схеми, които казват: „Черният дроб се намира ето тук“. Изтокът може да проследи черния дроб по схеми, които поставят енергията му в някой от пръстите на крака.

И двете неща са верни: физическият черен дроб наистина е под гръдния кош, а фините му енергии отиват към пръста на крака. Двете модалности в действителност са едно и също. Както пише енергийният експерт и автор д-р Джеймс Ошман: „всяка интервенция в жива система използва енергия под една или друга форма“ (7). Според дефиницията на Ошман енергийната медицина изучава и прилага връзката на тялото с електрическите, магнитните и електромагнитните полета, както и със светлината, звука и други форми на енергия (8). Тялото генерира тези енергии и също така откликва на тях в техните естествени и изкуствени (създадени от човека) състояния. Термините „енергийна медицина“, „енергийно лечение“, „лечение на биополето“, „биоенергийно лечение“, „лечение на чакрите“, „лечение на аурата“, „енергийна работа“, „лечение чрез меридианите“, „енергийна анатомия“, „вибрационна медицина“, „лечение чрез фината енергия“ и десетки други подобни названия просто се отнасят до частици, свързани с определено вибрационно или честотно енергийно ниво.

Както посочва д-р Ошман, алопатичната, или традиционна, медицина – противно на масовото виждане – е енергийна практика. Повечето от нас са си правили (или познават някого, който си е правил) изследвания чрез рентген, магнитно-резонансна томография, електрокардиограма и други.

Всички тези методи използват енергия и предизвикват енергийни промени в тялото (9). Хирургичните операции също могат да се възприемат като енергийна маневра, тъй като разкъсването на тъканите разстройва вибрационното поле на тялото. Поставянето на устройство като пейсмейкър добавя нова информация, за да подпомогне функционирането на сърцето и да се погрижи то да тупти правилно, вместо да „прескача“ удари. Дори предписваните лекарства действат енергийно, като променят вибрациите чрез химична информация, която въздейства върху поведението на клетките.

Светът може да не е готов да свърже всички видове медицина в едно под чадъра на „енергията“ – все още. Но в настоящата книга ние ще се опитаме да го направим, концентрирайки се върху най-изследваната област на енергийната медицина – тази на фините енергии.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ФИНАТА ЕНЕРГИЯ?

Фината енергия е просто енергия, която не може да бъде прецизно измерена с помощта на научни методи. Тя е енергия, а не нещо свръхестествено, паранормално или плашещо. И се подчинява на някои – но не на всички – закони, които управляват физическата материя – нейната спътница. Както подсказва информацията, представена в Модел на фината енергия на стр. 34, фините енергии действат на различно ниво или континуум от физически енергии. И все пак поне донякъде могат да бъдат дефинирани чрез сравнение с физическата енергия, както в следната дефиниция, почиваща върху идеи, изразени в „Науката хомеопатия“ (Дж. Витулкас, изд. на български от ИК КИБЕА, 2023):

Физическата енергия се проявява в положителната пространствено-времева рамка – тя е електрическа по природа, има положителна маса, пътува по-бавно от скоростта на светлината и поражда гравитация. Това означава, че е видима. Но фината енергия се намира в следващата пространствено-времева рамка (или други пространствено-времеви рамки), проявява се в отрицателната пространствено-времева рамка и има отрицателна маса. Тя е магнитна по природа и пътува по-бързо от скоростта на светлината, поражда т.нар. „левитация“ и не можем да я видим, но забелязваме привидно паранормалните ѝ въздействия.

Една от причините да ни e трудно да схванем напълно или да обясним фините енергии е, че науката все още не разбира истински енергията – дори и в класическия ѝ смисъл.

ИЗМЕРИМИТЕ И ФИНИТЕ ЕНЕРГИИ: ПОЗНАТИТЕ И НЕИЗСЛЕДВАНИТЕ СВЕТОВЕ

Нека повторим, че има два основни вида енергия: физическа и фина. Научните термини за тях са „потвърдима“, или измерима, и „предполагаема“, или неизмерима. Много фини структури са измерими или поне подлежащи на наблюдение, но потвърждаващите го изследвания все още не са стигнали до вестниците (или до медицинските университети).

На много места в книгата ще намирате изследвания, документиращи съществуването на различни фини енергийни структури. Част от тези изследвания са били „изгубени“ и сега са „открити“, след като случайно или поради липса на обществен интерес са били погребани в аналите на времето. В повечето случаи властите – смятайки данните за смущаващи – са ги потулвали. Основните доказателства за фините енергии са следните:

  • Употребата на различни магнитни уреди като свръхпроводниковия магнитен квантов интерферометър (SQUID магнитометър) за улавяне на електромагнитни енергии извън очертанията на тялото. (Разглеждаме това изследване в Част II.)
  • Процес, който запечатва човешкото намерение върху прост електроуред и така показва въздействията на мисълта върху физическата реалност (10).
  • Различни експерименти, които използват неорганични, органични и живи материи и разкриват уникално второ ниво на физическата реалност, което се влияе от човешкото намерение (11).
  • Измерване на системите от меридиани и чакри, представляващи фини канали и енергийни центрове, които функционират на по-високи електромагнитни нива от останалата част на тялото (12).
  • Експеримент, който показва, че биополето на човека функционира на специфично ниво на физическата реалност (13).
  • Определянето на L-полетата и T-полетата, или полетата на електричния живот и на мисълта, които организират фините енергии. (Изследването се споменава в Част III.)
  • Изследване на учени, сред които д-р Бьорн Норденстрьом, което показва, че където има поток от йони, има и електромагнитни полета, разположени под прав ъгъл спрямо потока. Изследването на д-р Норденстрьом е установило вторична електрическа система в тялото, което обяснява присъствието на меридианите в тялото и сложната природа на човешкото енергийно поле. (Разглеждаме изследването в Част IV.)

Защо не виждаме тези фини полета? Човешките сетива функционират в малка част от електромагнитния спектър – измеримия енергиен участък, който генерира различни видове светлина. Очите ни могат да доловят само „излъчването“ (термина за забележимата енергия) на субстанциите в диапазона от 380 до 780 нанометра. Това е видимата светлина. Инфрачервената светлина, която не виждаме, е с дължина на вълната 1000 нанометра, а далечният ултравиолет функционира на 200 нанометра. Не можем да видим онова, което сме физически неспособни и необучени да видим. Ако фините енергии наистина обитават негативен пространствено-времеви континуум, движат се по-бързо от скоростта на светлината и нямат маса, можем да кажем, че понастоящем не разполагаме с необходимото оборудване, за да ги измерим. Това не означава, че невидимото е и несъществуващо. […]

Към книгата „Финото тяло. Енциклопедия на енергийната анатомия“

Още от Откъси от книги

Архив

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА